Wimtalk Podcast

2019 - 2024 6 seasons - 37 episodes

1 dag 10 uur 37 minuten total length

Speaker

Gedachten, interviews en studies rondom godsbeelden, geloof, ongeloof, spiritualiteit, universalisme, christendom, en Bijbel. Deze podcast is een productie van de stichting In Perspectief.

Sorteer Andersom

1

Verzoening door Voldoening? 41 minutes

Publication: 4 years ago

Er zijn in de christelijke theologie altijd weer van die thema’s waar in de loop van de eeuwen veel om te doen is geweest. Een daarvan is de zogenaamde ‘verzoening door voldoening’ theologie. Wat is het verhaal erachter: Waarom kwam Jezus naar de aarde? Hij kwam om in onze plaats voor onze zonden te sterven. Op deze manier heeft Hij ons gered en kan God, die voor die tijd heel boos op ons was, weer van ons houden. Omdat, als Hij naar ons kijkt, Jezus ziet. Hiervoor is het noodzakelijk in het offer van Jezus te geloven.

Klinkt bekend? In deze podcast (ergens als lezing uitgesproken) zul je merken dat ik geen aanhanger ben van deze theorie…. Nog erger, ik denk dat deze theorie ten diepste door en door heidens denken is.

Nieuwsgierig? Veel luisterplezier. Ben benieuwd naar je commentaar. Via anchor kun je ook audiocommentaar inspreken.

2

Een struikelblok voor bijbellezers ‘wat moet je met toorn/oordeel van God?’ Deel 233 minutes

Publication: 4 years ago

Peter en Wim Hoogendijk pakken de draad op na deel 1. In deze podcast gaat het onder meer over het verschil tussen juridische gerechtigheid en restauratieve gerechtigheid. Oftewel het verschil tussen wraak en herstel. Het gaat over het wezen van oordeel als zelfoordeel. Zelfoordeel leidt tot schaamte, wat de kiem is van verlossing. Alleen zelfoordeel/schaamte kan zorgen voor troost voor slachtoffers. Hoe zit het trouwens met de dood van Jezus en oordeel? In de interpretatie van de dood van Jezus raakt, volgens Peter en Wim, de traditionele theologie de weg volledig kwijt.

Reacties zijn hartelijk welkom. Kan via de mail info@inperspectiefl.com of via de podcast (gesproken bericht via anchor podcast).

Deze podcast is deel 3b in de serie ‘Bijbelse woorden en hun geheim’


Alle seizoenen

Season 1 - 2019
Season 2 - 2020
Season 3 - 2021
Season 4 - 2022
Season 5 - 2023
Season 6 - 2024