Wimtalk Podcast

2019 - 2024 6 seasons - 41 episodes

1 dag 14 uur 34 minuten total length

Speaker

Gedachten, interviews en studies rondom godsbeelden, geloof, ongeloof, spiritualiteit, universalisme, christendom, en Bijbel. Deze podcast is een productie van de stichting In Perspectief.

Sorteer Andersom

1

Dromen, durven, volhouden...43 minutes

Publication: 4 years ago

15 jaar geleden startte het met een idee/droom/briljant idee, om maar eens wat te noemen. Het begin van de stichting In Perspectief. In deze Wimtalk blikken Peter Hoogendijk en Wim Hoogendijk terug op 15 jaar In Perspectief. Wat was het idee erachter? Wat is er over van de droom van toen? En nu? Welke kant gaan we op? 

2

Want alzo lief01 hour 03 minutes

Publication: 4 years ago

De bekendste tekst uit de bijbel is met stip Johannes 3:16. Deze tekst wordt wel gezien als de kern van het christelijk geloof. In deze podcast gaan we hem van alle kanten bekijken. Het zou zomaar kunnen dat de kern heel anders in elkaar zit dan je tot nu toe hebt gedacht. 

3

Dit duurt een eeuwigheid20 minutes

Publication: 4 years ago

Er is iets raars aan de hand met het woord ‘eeuwig’ in de Bijbel. Meestal denken we bij dit woord aan iets waar nooit aan einde aan zal komen. Alhoewel mijn bezoek aan de tandarts laatst wel eeuwig leek te duren…

Maar niets is minder waar. Luister maar eens mee. 

Dit is deel 1 in een serie korte podcasts ‘Bijbelse woorden en hun geheim’. Veel luisterplezier.

4

Ik geloof het wel...17 minutes

Publication: 4 years ago

Geloof is in het christendom een magisch woord. Een woord dat het lot van een mens lijkt te bepalen voor de ‘eeuwigheid’. Wat betekent geloof of geloven eigenlijk? En wat is de rol van dit woord in het bijbelse denken. Het is niet zo eng als je denkt…

Deel 2 in de serie 'Bijbelse woorden en hun geheim'

5

Partners in de co-creatie van de wereld40 minutes

Publication: 4 years ago

Vanuit het eerste hoofdstuk van de bijbel maken we kennis met een mysterieuze, dynamische, exotische werkelijkheid. Niets staat vast alles is in beweging. Een onaffe wereld. Het is tov en bruist van de creativiteit.

Wat is de plek van de mens, van jou en mij in dit geheel? Een verhaal van hoop en zingeving.

Veel luisterplezier…

6

Een struikelblok voor bijbellezers ‘wat moet je met toorn/oordeel van God?’ Deel 129 minutes

Publication: 4 years ago

Wim en Peter Hoogendijk zijn in deze podcast in gesprek over oordeel/toorn van God in de bijbel. Wat moet je er mee? Lezen we de bijbel wel op de juiste manier? Heeft toorn/oordeel een doel? Past toorn/oordeel wel bij het karakter van God? In sommige bijbelgedeelten lijkt God meer op een wrede bikkelharde tiran dan op een God van liefde. Wat moeten we hiermee?

Deze podcast is deel 3a in de serie ‘Bijbelse woorden en hun. geheim’

7

Chanoeka! Het Joodse lichtjesfeest.55 minutes

Publication: 4 years ago

Bevrijding en vernieuwing, twee basiselementen in het bijbelse denken staan centraal in het Joodse Chanoekafeest. In dit feest vieren de Joden dat de Tempel opnieuw werd ingewijd (inwijding = chanoeka). De tempel was ontwijd door de Syrische bezetting van Israël. Er stonden afgodsbeelden in de tempel die moesten worden aanbeden. Onder leiding van Judas de Makkabeeër (bijnaam ‘de strijdhamer’) weten de Joden zich vrij te vechten. Ook Jezus vierde dit feest! In deze lezing kijken we kort naar de historische achtergronden van Chanoeka. Daarnaast staan we uitgebreid stil bij wat dit feest ons leert over Jezus als het licht van de wereld.

Voor de liefhebbers. Deze podcast is een weergave van een lezing van een aantal jaar geleden.


Alle seizoenen

Season 1 - 2019
Season 2 - 2020
Season 3 - 2021
Season 4 - 2022
Season 5 - 2023
Season 6 - 2024